Allround-traktorer til landbruket, gården og transport

CLAAS presenterer ny generasjon av ARION 500 og 600


Med ARION 500 og 600-serien tilbyr CLAAS allsidige allround-traktorer med høy komfort, som er like egnet for jordarbeid og innhøstning som for transport- og frontlasteroppgaver på gården. Nå presenterer CLAAS den nye generasjonen av den populære serien med utvidede utstyrsvarianter, et bredere spekter av motorer og en rekke nye funksjoner. Disse inkluderer den nye CIS+ utstyrsvarianten, den nye CEBIS-terminalen, avansert HEXASHIFT og CMATIC transmisjonsfunksjoner samt den nyutviklede CLAAS PROACTIV forakselfjæringen.

Tre utstyrsvarianter er tilgjengelig for første gang

Med basisutrustningen CIS, den nye CIS+ og CEBIS komfortvariant, er ARION 500- og 600-serien for første gang tilgjengelig med tre forskjellige utstyrspakker. Alle modellene leveres med HEXASHIFT powershift-transmisjon, CIS+ og CEBIS-alternativet med den trinnløse CMATIC-transmisjonen. Mens CIS-versjonen bevisst har vært beholdt enkel med mekanisk betjening og CIS-skjerm, tilbyr CIS+ elektronisk betjente eksternventiler og CIS fargeskjerm som standardutstyr. Begge utstyrsvariantene er utstyrt med det populære multifunksjonsarmlenet med ELECTROPILOT krysspak og DRIVESTICK for betjening av transmisjonen. Til CEBIS-varianten hører den helt nyutviklede CEBIS-terminalen med 12" berøringsskjerm samt DIRECT ACCESS hurtigtilgang og CMOTION multifunksjonsspak som kan betjenes med kun tre fingre.

Bredere effektspekter

Effektspekteret hos ARION-serien har blitt utvidet oppover og nedover. Det spenner nå fra 125 hk på ARION 510 til 185 og 205 hk hos ARION 660 ved hjelp av CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM). CPM hos ARION 660 tillater opp til 20 hk ekstra under transport og kraftuttaksarbeid. Mens ARION 500-modellene har en 4-sylindret motor, har alle ARION 600- traktorene en 6-sylindret motor. PÅ ARION 600-modellene blir tomgangsturtallet automatisk redusert fra 800 til 650 o/min når traktoren står stille slik at man i tillegg til lavere motorstøy også sparer drivstoff. Alle motorene oppfyller kravene til avgasskravene i Stage IV (ref. Tier 4) ved en kombinasjon av EGR (avkjølt resirkulering av eksosgass), dieselpartikkelfilter (DPF) og SCR (Selective Catalytic Reduction). Til tross for integrering av AdBlue-tanken, klarte man likevel å øke dieseltankvolumet noe.

HEXASHIFT powershift-transmisjon med cruise control og SMART STOP

Den velprøvde HEXASHIFT powershift-transmisjonen på nye ARION-serien har blitt videreutviklet sammen med brukere og tilbyr mange nye tilleggsfunksjoner. Dette omfatter f.eks. en cruise control- funksjon der førerens valgte kjørehastighet automatisk kombineres med optimalt motorturtall. Således arbeider motoren uavhengig av den faktiske anvendelsen og går så drivstoffeffektivt som mulig. Komfortabel håndtering sikres med den integrerte SMART STOP-funksjonen. Et kort trykk på bremsepedalen er tilstrekkelig, og transmisjonen kobles automatisk ut, uten bruk av kløtsjpedalen. Dette avlaster føreren, spesielt ved arbeidsoppgaver som krever hyppig bruk av kløtsjen som ved frontlasterarbeid eller ved pressing av rundballer.

CMATIC transmisjonsstyring arbeider med ny programvare

Den trinnløse CLAAS CMATIC-transmisjonen i ARION 600/500-modellene benytter en ny programvaregenerasjon som tar hensyn til ulike kundebehov i praksis og ytterligere raffinerer balansen mellom motor og transmisjon. En aktivering av cruise control'en via kjørepedalen og en raskere tilpasning til den aktuelle arbeidsoppgaven er mulig fordi traktorføreren kan veksle mellom to lagrede motorbelastningsverdier ved å trykke på en knapp.

Ny PROACTIV forakselfjæring

Alle nye ARION 500 og 600-modeller kan utstyres med den nye PROACTIV-forakselfjæringen som er utviklet av CLAAS. På grunn av den trekantformede oppstillingen av de to fjærsylindrene som heller utover, blir vekten av traktoren optimalt støttet på forakselen. I tillegg stabiliserer den intelligent styringen av PROACTIV forakselfjæring traktorens sidebevegelser ved kjøring i svinger og reduserer duving under bremsing eller akselerasjon. Den garanterte optimal kjørekomfort selv under hurtig kjøring på offentlige veger, på humpete gårdsveger og jorder, og gjør kjøring med tungt utstyr tryggere.

Styring som tenker

Videre er de nye ARION 500- og 600-modellene tilgjengelige med den dynamiske styringen fra CLAAS. Med dette systemet kan traktorføreren endre antall rattomdreininger for samme styrevinkel ved å trykke på en knapp og tilpasse seg den aktuelle arbeidssituasjonen. Tilpasningen vil foregå i to forskjellige automatikkprogrammer, hver med to trinn og et manuelt program med fire intensitetstrinn. Dette gjør håndtering av traktoren mye enklere og raskere, spesielt ved styreintensive arbeider med frontlaster eller på vendeteigen.

Førerhus med 4 eller 5 stolper

I tillegg er alle modellene utstyrt med et videreutviklet førerhustilbud. Alle versjonene har samme rommelig interiør, en heldekkende frontrute og god sikt, selv med brede redskaper bak. I tillegg har kunder valget mellom den kjente 5-stolpers utgaven med bred inngang og kort overheng ved åpen dør, og et 4-stolpers førerhus med fullt synsfelt på venstre side. Førerhuset med 4 stolper er allerede i bruk på de større AXION 900- og 800-modellene.

Elektronisk parkeringsbrems, større hydraulikkapasitet og større dekk

For første gang er den nye ARION 500 og 600-serien utstyrt med Parklock elektronisk parkeringsbrems på REVERSHIFT vendegirspak. Dersom traktorføreren forlater førersetet uten å sette på Parklock, aktiveres parkeringsbremsen for traktoren og evt. tilhengerredskap automatisk, slik at ulykker ved at traktoren ruller utilsiktet avgårde kan forhindres. I tillegg til den eksisterende lastkjennende hydraulikken med 110 l/min, leveres i tillegg en ytterligere variant med 150 l/min. For ARION 630-modellene og oppover kan det nå leveres 42" felger, og en dekkdiameter opp til 1,95 m som tillater overføring av høy trekkraft med reduserte sporskader og jordpakking.

De nye CLAAS ARION 500- og 600-modellene er leveringsklare i Norge rundt årsskiftet.